Els “nadius digitals” són els primers nens i nenes amb un quocient intel·lectual més baix que els seus pares

En Michel Desmurget (neurocientífic i director d’investigació a l’Institut Nacional de França) conclou en el seu llibre titulat “la fàbrica de cretins digitals” que els dispositius digitals estan afectant greument el desenvolupament neuronal dels infants.

En moltes parts del món s’ha vist que durant anys el quocient intel·lectual ha anat augmentant de generació en generació, però últimament sembla que aquesta tendència comença a invertir-se en diferents països i això vol dir que els nadius digitals són els primers nens i nenes que tenen un quocient inferior al dels seus progenitors. Es tracta d’una tendència que s’ha documentat a Noruega, Dinamarca, Finlàndia, Països Baixos, França…

Què provoca aquesta disminució?

Tot i que hi poden intervenir altres factors (com per exemple la contaminació), és evident que l’ús de les pantalles és un factor a tenir en compte.

Diferents estudis han demostrat que quan augmenta l’ús de la TV o dels videojocs, el quocient intel·lectual i el desenvolupament cognitiu (capacitat de pensar i raonar) disminueixen. Es veu afectat: el llenguatge, la concentració, la memòria i la cultura (entesa com el coneixement que ens ajuda a comprendre el món). Això inevitablement fa que el rendiment acadèmic caigui.

Per què l’ús dels dispositius provoca això?

  • Perquè disminueix la quantitat d’interaccions entre els membres de la família (a banda de l’estona que passen els infants amb les pantalles sense comunicar-se amb nosaltres, cal replantejar-se quina comunicació els hi aportem quan som nosaltres els que estem tota l’estona pendent del mòbil)
  • Perquè disminueix l’estona que poden dedicar a fer altres coses (com fer tasques, música, art, esport, llegir llibres..)
  • Perquè interromp el son (que es fa més curt i es més pobre)
  • Perquè es sobreestimula l’atenció (que provoca trastorns de concentració, aprenentatge i impulsivitat.
  • Perquè hi ha una subestimulació intel·lectual (impedint que el cervell es desenvolupi plenament)
  • Perquè propicia un estil de vida sedentari.

Quant temps passen els nens/es i joves davant de les pantalles?

En promig, gairebé 3 hores al dia per nens de 2 anys, 5 hores pels de 8 i més de 7 pels adolescents.

Això vol dir que abans d’arribar als 18 anys, els nostres fills hauran passat l’equivalent a 30 anys escolars davant de les pantalles o dit d’una altra manera, 16 anys de treball a temps complet!!

Cal replantejar-se doncs, a més de les conseqüències descrites anteriorment amb la sobresexposició a les pantalles, quins són els continuguts que veuen, ja que indubtablement passen més hores captant informació de les pantalles que de nosaltres.

Coses a tenir en compte

  • A qualsevol edat la pauta hauria de ser: el mínim temps d’exposició és la millor opció. Abans dels 6 anys, seria ideal no tenir pantalles. A partir dels 6 entre mitja i 1 hora al dia.
  • Res de pantalles al matí abans d’anar a l’escola.
  • Res de pantalles a la nit abans d’anar al llit
  • Res de pantalles al dormitori.

Resultats d’investigacions

En una investigació experimental es van entregar consoles de joc a nens i nenes que tenien bons resultats a l’escola. Després de 4 mesos es va descobrir que passaven més temps jugant i menys temps fent tasques escolars. Les qualificacions d’aquests infants van baixar al voltant d’un 5% ( i només en 4 mesos!!).

En un altre estudi els nens i nenes havien d’aprendre una llista de paraules. Una hora després, a alguns se’ls hi va permetre jugar a un videojoc i van anar a dormir dues hores després. Al matí següent els infants que no van jugar van recordar el 80% de les paraules mentre que els que van jugar van recordar el 50%. Els autors van concloure que jugar interferia en el son i la memorització.

Països que legislen

Taiwan considera que l’ús de pantalles és una forma d’abús infantil i estableix multes pels pares que exposen als nens menors de 24 mesos i que no limiten el temps de pantalla a la resta d’infants d’altres edats.

A China els nens i adolescents ja no poden jugar a videojocs de nit (entre les 22.00 i les 8.00), ni excedir dels 90 minuts d’exposició diària durant la setmana i els 180 minurts durant el cap de setmana o a les vacances.

Quin futur ens espera si no hi fem res?

Si continuem com fins ara augmentaran les desigualtats socials i hi haurà una progressiva divisió de la societat entre els infants que se’ls ha acompanyat i preservat de l’exposició a les pantalles que tindran totes les eines necessàries per pensar i reflexionar sobre el món ; i una majoria d’infants (els que han estat exposats a les pantalles sense cap control) amb eines cognitives i culturals limitades incapaços de comprendre el món.

No hauríem de fer això als nostres fills/es, depèn de nosaltres canviar el seu futur,

Algunes parts de l’article han estat extretes de https://www.bbc.com/mundo/noticias-54554333

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s